KALENDER

Main | Registration | Login
Petak, 2024-09-27, 12:22:15
Welcome Guest | RSS
Login form
Section categories
Sport [15]
Svijet [0]
Biznis [0]
vijesti iz BiH [20]
Search
Main » 2008 » Septembar » 13 » RS direktno provocira međunarodnu zajednicu
12:43:20
RS direktno provocira međunarodnu zajednicu
Gregorijan: Ovo je vrlo ozbiljna situacija                   Foto: Arhiv

RS direktno provocira međunarodnu zajednicu
Odluka Vlade RS o "Elektroprenosu" neprihvatljiva • Narušava se evropska perspektiva BiH • Vrijeme je da se ukloni crkva iz Fatinog dvorišta...

Odlukom da krene u formiranje vlastitog "Elektroprenosa", Vlada Republike Srpske ušla je u otvoreni sukob s međunarodnom zajednicom koji bi mogao imati dalekosežne posljedice, upozorava u razgovoru za "Dnevni avaz" prvi zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan (Raffi Gregorian). Taj čin smatramo veoma ozbiljnim. Radi se o direktnoj provokaciji i sukobu RS s Vijećem za implementaciju mira (PIC), kaže Gregorijan.
 
Šta mislite, šta se krije iza odluke Vlade RS?

- Ne želim špekulirati. PIC je jasan - to predstavlja jednostrani izlazak iz prethodno dogovorene reforme i međunarodna zajednica apsolutno to neće tolerirati. Odluka PIC-a je jednoglasna i očekuje se da Vlada RS poništi svoju odluku i vrati se na prethodno stanje.

A ako to ne učine?

- E, onda postoji pravo da međunarodna zajednica upotrijebi sve potrebne mehanizme kako bi riješila ovo pitanje. Dakle, stvar je vrlo ozbiljna. Cijela međunarodna zajednica - ne samo PIC, već i organi EU, SAD... kažu da apsolutno ne dolazi u obzir da se prihvati ova odluka. Međunarodna zajednica zahtijeva da se odluka o formiranju elektroprijenosa RS poništi i sve vrati na prethodno stanje. Taj stav podržava i Rusija!

Kakve su reakcije Banje Luke na ovo?

- Ne znam. Znam da smo, kada je o ovom razgovarano prošlog mjeseca, dobili obećanje Vlade RS da neće biti jednostranih akcija. No, oni su prekršili vlastito obećanje bez ikakvog opravdanog razloga.
RS je ovim činom odlučila da se upusti u sukob s PIC-om lično, a to tijelo je uzvratilo. Sada je vrijeme da se izvrši ono što PIC traži! Moram jasno reći da je RS prošla crveno svjetlo PIC-a! Vjerujem da će Vlada RS poslušati naredbu PIC-a.

Kako gledate na najnovije incidente oko kuće Fate Orlović?

- Ambasador Bond, kao izaslanik za Srebrenicu, postigao je dogovor da se ta crkva, sagrađena nelegalno u dvorištu Fate Orlović, mora izmjestiti. Vlada RS je čak izdvojila i novac za to. No, u zadnjih godinu ništa se ne dešava. Nana Fata bila je vrlo strpljiva, čekala je da se crkva izmjesti, u crkvi se ništa ne dešava i onda se odjednom sada pojavljuju ljudi koji žele vršiti službu. Zašto sada i zašto u ovoj crkvi koju niko ne posjećuje i zašto suprotno dogovoru iz prošle godine? Ono što se desilo 10. septembra potpuno je nepotrebno i štetno. Pozivamo vlasti RS da već jednom riješi ovo pitanje. Nerazumljivo je zašto Srpska pravoslavna crkva radi ovo što je uradila. Vrijeme je da se crkva ukloni!

Ima li neki rok za to?

- Ne. Naravno, nana Fata na sudu se nastoji izboriti za svoja prava, sasvim osnovano. Sada se nadamo da će vlasti RS uraditi nešto.

Nema trećeg entiteta

Ustav BiH jasno kaže da nema trećeg entiteta. Za nas je Ustav - aneks IV Dejtonskog sporazuma. Njegove promjene stvar su domaćih vlasti, pa i EU. Ovaj ustav nije prepreka da BiH počne svoj evropski put, no da bi se on završio, promjene Ustava bit će neophodne. Naprimjer - pravo glasa i izbor člana Predsjedništva BiH. Prethodna vlada Adnana Terzića je u vezi s ovim ustavom napravila ogromne promjene. Kako ova vlada to ne može? Oni, očito, nisu u stanju uraditi nešto i onda krive Ustav.

Mi sada imamo "velikodušnu" ponudu RS da se Federacija podijeli na dva dijela! Mislim da iskusni političari bh. Hrvata znaju da je to ponuda koja ne donosi dobitak. Šta je s Posavinom? Dodik jasno poručuje da se RS ne smije dirati. Želim jasno reći da Ustav BiH koji je na snazi ne dopušta postojanje etničkih entiteta. Zato smo jasno rekli da svi građani BiH imaju ista prava gdje god da se nalazili na teritoriji ove zemlje.

 

Autor: Sead NUMANOVIĆ
Category: vijesti iz BiH | Views: 844 | Added by: b@jric | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Calendar
«  Septembar 2008  »
NedPonUtoSriČetPetSub
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Entries archive
Our poll
Kako vam se sviđa sajt
Total of answers: 47
Tag Board
Site friends
  • Create a free website
  • Statistics

    Copyright MyCorp © 2024 |